Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Biszkoptowy przekładaniec

Składniki na ciasto (duża blaszka):

  • 8 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g masła roślinnego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Poncz:

  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml wody
  • 100 ml likieru kawowego

Dodatkowo:

  • 1 ½ paczki okrągłych biszkopcików
  • Kakao

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ubijać ok. 8 minut.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Schłodzony biszkopt przekroić na 2 części.

Przygotowanie kremu:

Masło ubić z cukrem pudrem, na puszystą masę (co najmniej 8 minut). Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki. Miksować do połączenia się składników.
Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Pączkować ciasto i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty i oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).
Wierzch ciasta wypączować i posmarować pozostałą masą. Następnie wyłożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch posypać kakao. Wstawić do lodówki.