Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Sernik na herbatnikach

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • ½ litra kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6-8 paczek herbatników

Wykonanie:

Mleko zagotować i odstawić. Jajka wymieszać ze śmietaną, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu często mieszając, aż zrobi się twaróg. Twaróg odcedzić. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przestudzony twaróg. Wszystko dobrze zmiksować na puszystą masę. W blaszce układać herbatniki i przekładać je masą. Zakończyć herbatnikami. Do masy można dodać kakao lub wiórki kokosowe.

Polewa:

  • 1/3 margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1-2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru

Wykonanie polewy:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki oraz zimną żelatynę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem i przekładać ciasto masą. Na wierzch zetrzeć na tarce wafelek w czekoladzie. Odstawić do lodówki.