Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Tiramisu

Składniki na biszkopt:

  • 7 całych jaj
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie biszkoptu:

Jaja utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Piec w dużej blasze w temp. 180°C około 45 minut.
Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3części.

Składniki na poncz:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wódki
  • Tak przygotowanym ponczem nasączyć dokładnie biszkopt.

Masa:

  • 1 szklanka 30% śmietany słodkiej
  • 2 serki waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny, którą rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody
  • 1 wafelek w czekoladzie typu princessa.

Wykonanie masy:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki oraz zimną żelatynę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem i przekładać ciasto masą. Na wierzch zetrzeć na tarce wafelek w czekoladzie. Odstawić do lodówki.