Ciasto Kruche: Mąkę posiekać z margaryną. Miód rozpuścić, dodać do mąki. Następnie dodać jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku ( około 15 minut).
Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodawać po jednym żółtku. Wciąż ubijać. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości, co kruche ciasto). Piec około 30 minut.
Margarynę, cukier, wanilię zagotować z połową mleka. Masę rozrobić z resztą mleka i wlewać do gotującej się margaryny. Szybko zmiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować na przemian: ciasto kruche, biszkopt.
Ułożyć ciasto: kruche, masa, biszkopt, masa, kruche. Polać polewą
Wszystkie składniki zagotować.
© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone