Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Anioł

Anioł

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 1 ½ -2 szklanki mąki
  • 75 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 całe jajo
  • ½ łyżeczki sody

Biszkopt:

  • 4 całe jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 ½ szklanki mleka (odlać 0,5 szklanki, aby rozrobić mąkę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g margaryny
  • 100 g masła śmietankowego

Polewa:

  • 20 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • kakao

Wykonanie:

Ciasto Kruche: Mąkę posiekać z margaryną. Miód rozpuścić, dodać do mąki. Następnie dodać jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku ( około 15 minut).

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodawać po jednym żółtku. Wciąż ubijać. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości, co kruche ciasto). Piec około 30 minut.

Masa:

Margarynę, cukier, wanilię zagotować z połową mleka. Masę rozrobić z resztą mleka i wlewać do gotującej się margaryny. Szybko zmiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować na przemian: ciasto kruche, biszkopt.
Ułożyć ciasto: kruche, masa, biszkopt, masa, kruche. Polać polewą

Polewa:

Wszystkie składniki zagotować.