Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Orzechowiec

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag margaryny (najlepiej Zwykłej)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki miodu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki sody

Składniki na masę:

  • 30 dag. orzechów
  • ¾ szklanki cukru
  • 15 dag. masła Extra
  • 2 łyżki miodu naturalnego

Inne:

  • Krem Karpatka
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Wykonanie masy:

Cukier, masło oraz miód rozpuścić na wolnym ogniu. Dodawać orzechy i podgotować ok. 10 minut. Odstawić do przestudzenia.

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowaną i przestudzoną masę orzechową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok. 15 minut. Odstawić do wystudzenia. Drugi placek piec tak samo jak pierwszy, tylko bez masy orzechowej.
Na upieczony placek wyłożyć krem ,,Karpatka” przygotowany według przepisu. Przykryć masę plackiem z masą orzechową.