Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek (białka zostają na bezę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie się ono lepiło, ale tak ma być. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 min w temp. 180°C.

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych lub wiórek kokosowych.

Wykonanie:

Pianę ubić z białek, dodać cukier. Drugie ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto wyłożyć pianę i posypać płatkami. Piec ok. 30-35 min w temp. 160°C.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • wiśnie z soku (ilość wedle uznania)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan fixy

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki wody, dodać sok z wiśni i wymieszać. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodać śmietan fixy. Jak galaretka będzie już tężeć to zaczynamy przekładać ciasto.

Przełożenie:

Ciasto kruche – galaretka, do której dodajemy wiśnie – bita śmietana i ciasto z bezą oraz migdałami.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.