Najlepsze

Przekąski

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchew (duża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 3 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, oregano i kurkumy. Można dodać też paprykę ostro (wg gustu).

Wykonanie:

Cukinię oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Potem odcisnąć sok i dodać startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, 3 łyżeczki oliwy, bułkę, wymieszać z jajkami. Następnie doprawić do smaku i wyłożyć na keksową blaszkę wyłożoną papierem.
Wierzch pasztetu posmarować oliwą i piec 1 godzinę i 15 minut.