Najlepsze

Przekąski

Pasztet

Składniki:

70 dag  mięsa wołowego
70 dag  mięsa wieprzowego (podgardle lub pachwina)
2 podudzia kurczaka
50 dag wątroby – wieprzowej lub drobiowej (z drobiową pasztet jest delikatniejszy)
2-3  bułki
5 jajek
1-2 cebule
2-3 marchewki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Wątrobę usmażyć z cebulą. Mięso z marchewkami gotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso obrać z kości i zmielić dodając przesmażoną wątrobę z cebulą  oraz  namoczone  i odciśnięte bułki. Zemleć 2 razy – pierwszy raz  na grubszym sitku, drugi raz na cienkim  sitku. Po zmieleniu dodać  5 całych jajek, pieprz, sól i trochę gałki muszkatołowej – wszystko wymieszać. Masę włożyć  do blaszki i piec godzinę w 180 0C.