Pyszne

Ciasta i inne wypieki

Drożdżówka „Pyszotka”

Składniki:

  • 5 jaj (małych – 6)
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży (pokruszyć)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 szklanek mąki (przesiać)
  • rodzynki (garść)
  • zapach (rumowy lub pomarańczowy)

Wykonanie:

Ciasto robić w garnku o pojemności ok. 5 litrów. Do garnka wbić jajka. Na jajka rozsypać cukier, potem pokruszone drożdże, kolejno olej, mleko i mąkę. Posypać na mąkę rodzynki.

UWAGA:

  1. Składniki rozkładać jedno na drugie kolejno jak podano powyżej,
  2. Składników nie mieszać.

Garnek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3,5 godziny.
Po tym czasie dodać zapach i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch blaszek (o wymiarach 36×12 cm) wyłożonych papierem. Pozostawić jeszcze na 30 minut, aby podrosło. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C około 30-35 minut.