Wyśmienite

Dania główne

Gołąbki hreczane

Składniki:

  • 3 szklanki surowych tartych ziemniaków
  • 1 szklanki kaszy gryczanej (pażonej)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kostka rosołowa lub wywar
  • 200 dag pieczarek lub suszonych grzybów
  • przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki surowe tarte lekko podsmażyć na tłuszczu z cebulą i drobno pokrojonymi grzybami. Następnie dodać kaszę gryczaną i doprawić do smaku. Kapustę odparzyć jak na gołąbki i nakładać farsz do liści. Na koniec zalać gołąbki wywarem i piec około 40-45 min w piekarniku w temperaturze 1800C.
Gołąbki hreczane najlepiej podawać z sosem grzybowym.