Mąkę wsypać do miski i zrobić zagłębienie. Następnie wlać wodę i szybko wyrobić ciasto. Po kilku minutach możemy dodać masło. Ciasto wyrobić do momentu, aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto i powycinać krążki. W tak uformowane ciasto nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotowe pierogi gotować przez 7 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju.
Mięso zmielić razem z włoszczyzną. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do zrumienienia. Wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem oraz wyrobić na jednolitą masę.
Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować je do miękkości i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać marchew startą na grubych oczkach i chwilę podsmażyć. Kapustę pokroić drobno, włożyć do garnka i zalać 2-3 szklankami wody. Następnie dodać przyprawy, marchew z cebulą, grzyby z płynem, z którym się gotowały i dalej gotować 2 godz. (do miękkości kapusty i odparowania wody). Dodać miód i dużą ilość pieprzu. Na koniec ostudzić i odsączyć nadmiar płynu.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki przecisnąć przez praskę ( jeśli jej nie mamy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Następnie dodać cebulę, ser biały (przeciśnięty przez praskę) masło i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać.
Szpinak rozmrozić, masło rozpuścić na patelni, zeszklić czosnek, dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser i lekko przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Do jagód dodać trochę cukru i połączyć ze sobą. Owoce można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową zamiast całych owoców.
© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone