Wyśmienite

Dania główne

Pierogi

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ew. 1 łyżka masła

Wykonanie ciasta:

Mąkę wsypać do miski i zrobić zagłębienie. Następnie wlać wodę i szybko wyrobić ciasto. Po kilku minutach możemy dodać masło. Ciasto wyrobić do momentu, aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto i powycinać krążki. W tak uformowane ciasto nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotowe pierogi gotować przez 7 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju.

Farsz mięsny:

  • 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ugotowanego do miękkości z włoszczyzną
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso zmielić razem z włoszczyzną. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do zrumienienia. Wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem oraz wyrobić na jednolitą masę.

Farsz z kapusty i grzybów:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 50 g suszonych grzybów (ok 0.9 l suszonych grzybów)
  • 3 marchwie
  • olej do smażenia
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 l wody lub soku jabłkowego
  • kilka kawałków suszonych jabłek lub śliwek
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować je do miękkości i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać marchew startą na grubych oczkach i chwilę podsmażyć. Kapustę pokroić drobno, włożyć do garnka i zalać 2-3 szklankami wody. Następnie dodać przyprawy, marchew z cebulą, grzyby z płynem, z którym się gotowały i dalej gotować 2 godz. (do miękkości kapusty i odparowania wody). Dodać miód i dużą ilość pieprzu. Na koniec ostudzić i odsączyć nadmiar płynu.

Farsz na pierogi ruskie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • masło lub olej do smażenia pierogów

Wykonanie:

Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki przecisnąć przez praskę ( jeśli jej nie mamy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Następnie dodać cebulę, ser biały (przeciśnięty przez praskę) masło i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać.

Farsz szpinakowy:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, masło rozpuścić na patelni, zeszklić czosnek, dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser i lekko przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

Farsz na pierogi z jagodami:

  • 40 dag jagód świeżych lub mrożonych
  • cukier

Wykonanie:

Do jagód dodać trochę cukru i połączyć ze sobą. Owoce można też trochę pognieść widelcem, żeby uzyskać masę jagodową zamiast całych owoców.