Wyśmienite

Dania główne

Kurczak „Pięć smaków”

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1-2 pory
  • 2 łyżki miodu (można mniej)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”
  • pieczarki pokrojone w plasterki
  • kukurydza z puszki
  • ryż brązowy lub pełnoziarnisty

Wykonanie:

Pieczarki i pora pokroić w plasterki lub półplasterki i zrumienić na oleju. Kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, dodać do pieczarek. Doprawić przyprawami, wlać miód, sos sojowy. Dusić pod przykryciem, aby por zmiękł. Pokroić paprykę w drobne paski. W międzyczasie dodać ją do mięs, wsypać kukurydzę. Podawać z ugotowanym ryżem.