Najlepsze

Przekąski

Risotto z rybą

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 40 dag filetów z ryby
  • czerwona papryka
  • kostka bulionu warzywnego
  • 10 dag zielonego groszku
  • 20 dag sera żółtego
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować do miękkości w bulionie warzywnym, przestudzić. Filety ryby doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor, po czym pokroić w dość grubą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podzielić na 3 porcje. Ryż wymieszać z groszkiem i papryką i podzielić na 3 porcje.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami: jedną porcję ryżu z warzywami, połową ryby, jedną porcję sera, drugą porcję ryżu, resztę ryby, drugą porcję sera, pozostałą – trzecią porcję ryżu. Zapiekać około 30 minut w 1800C. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypać wierzch pozostałą – trzecią porcją sera. Podawać gorące, można polać keczupem lub innym sosem.