Wyśmienite

Dania główne

Flaczki z kurczaka

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • włoszczyzna
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek, vegeta, pół pęczka koperku, sól, pieprz.

Wykonanie:

Umytego kurczaka zalać 2,5 l wody, dodać włoszczyznę, cebulę, vegetę, ziele angielskie, liście laurowe i gotować pod przykryciem. Miękkie mięso i jarzyny wyjąć z wywaru. Następnie mięso pokroić w paseczki i ponownie włożyć do rosołu. Część marchwi i pietruszki pokroić w kostkę lub w słupki i również dodać do zupy. Mąkę lekko zarumienić na patelni i podlać rosołem, a następnie połączyć z wywarem. Całość doprawić do smaku imbirem, majerankiem, pieprzem, gałkę muszkatołową i zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem.