Wyśmienite

Dania główne

Kurczak w powidłach

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka bez kości
  • 1/3 kostki masła
  • 2 cebule
  • 0,5 szk. ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • przyprawy: vegeta, słodka papryka.

Wykonanie:

Kurczaka doprawić vegetą i czerwoną papryką, a następnie odstawić do lodówki na 3 godziny. W dalszej kolejności mięso usmażyć na złoty kolor. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor oraz dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, ocet oraz powidła śliwkowe.
Udka przełożyć do blachy i zalać zalewą wcześniej przygotowaną na patelni. Całość piec około 1,5 godziny w temperaturze 1800C.