Karkówkę natrzeć solą i pieprzem (na 1 kg mięsa 1 łyżeczka soli), obsypać mięso cynamonem (żeby było go widać, ale bez przesady). Tak przygotowane mięso zostawić na noc (minimum na 3 godziny).
Przygotować warzywa – ziemniaki, marchewki, seler, pory, cebule, pietruszka, czosnek – obrać, umyć, podzielić na duże kawałki (wielkości małego ziemniaka), posolić, popieprzyć, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę otartego majeranku. Wszystko to wymieszać, aby warzywa „oblepiły” się przyprawami.
Rękaw do pieczenia zamknąć z jednej strony. Włożyć do niego mięso, obłożyć je warzywami. Rękaw związać z drugiej strony, ponacinać na szerokość ok. 2 cm w kilku miejscach, wlać do środka wino i wodę. Piec ok. 2 godzin w temperaturze 2200C.
Po upieczeniu podawać z warzywami (ewentualnie pokroić je drobno i zrobić z nich sałatkę).
© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone