Wyśmienite

Dania główne

Polędwiczki w podgrzybkach

Składniki:

  • polędwica wieprzowa (średnia)
  • 1 cebula
  • ½ kg podgrzybków
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, ew. vegeta, po 1 łyżeczce pokrojonej natki pietruszki i pokrojonego świeżego koperku

Wykonanie:

Polędwiczkę pokroić w grube plastry. Lekko rozbić, posypać vegetą lub solą i pieprzem (wg uznania), a następnie podsmażyć delikatnie na maśle. Na maśle pozostałym na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać umyte i grubo pokrojone podgrzybki i poddusić ok 10 min. Do grzybów dodać polędwiczki, podlać odrobiną wody i jeszcze poddusić około 20 min. Na koniec polędwiczki zdjąć z ognia, doprawić śmietanką, przyprawami i posypać zieleniną.