Najlepsze

Przekąski

Ryba po grecku

Składniki:

  • 0,5 kg ryb morskich
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju i wyłożyć na półmisek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym gotować 5 minut w wodzie z octem, odcedzić. Jarzyny utrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę oleju, przyprawy i dusić do miękkości (około 10 minut). Odcedzić. Połączyć warzywa, cebulę i koncentrat, obłożyć rybę.