Wyśmienite

Dania główne

Zupa kacówka

Składniki:

  • 200 dag kapusty kiszonej
  • 4 sztuki średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2 sztuki średniej wielkości marchewki
  • 0,5 sztuki papryczki ostrej lub szczypta papryki ostrej w proszku
  • 150 dag boczku surowego
  • 150 dag boczku wędzonego
  • 2 sztuki średniej cebuli
  • 2 garście grzybów
  • około 0,5 litra soku z kapusty
  • 3 sztuki ziemniaków
  • przyprawy: szczypta świeżej pietruszki, sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Do garnka wlać około 2 litry wody. Następnie dodać startą marchewkę, grzyby oraz wcześniej podsmażony boczek z cebulą, paprykę ostrą i ziemniaki. Na koniec dodać kapustę kiszoną, ogórki kiszone oraz sok z kapusty. Wszystkie składniki podgotować około 20 minut, a następnie przyprawić do smaku. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, po ….