Wyśmienite

Dania główne

Babka ziemniaczana z kurczakiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz ziolowy, pieprz naturalny, smalec do posmarowania blachy, kawałeczek słoniny do okraszenia

Porcja dla 6 osób

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić łyżką vegety, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli, łyżeczką pieprzu ziołowego i naturalnego i dodać do startych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wylać na wcześniej posmarowaną smalcem blachę o wymiarach 24×24 cm. Włożyć do nagrzanego do 1800C piekarnika na 1,5 godziny. Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, a następnie polać upieczoną babkę ziemniaczaną.